HomeHistoryHolocaustMapsRecordsStories

PhotosTripsBibliographyGuest BookSearchContact Us

 

 

השכונה  בראקוב, ברוסיה הלבנה, הבתים, החלונות, דלתות הכניסה,  הסמטאות  הלא סלולות,  הזכירו לנו את השכונה שבה בילינו את שנות חיינו הראשונות, את שכונת מונטפיורי בישראל. סבא וסבתא, דוד וטמה ליפשיץ, עלו לישראל בשנת 1924. בשכונת מונטיפיורי  בנו סבא וסבתא את ביתם הראשון בישראל,  אל שכונה זו הצטרפו אליהם כעבור שש שנים אחיו ואחותו של סבא ואפילו הוריו עם משפחותיהם. כולם עלו לארץ מראקוב. גם אני נולדתי בשכונה מונטפיורי ו ובה  ביליתי את שנות ילדותי הראשונות. 

 שכונת מוטפיורי, שנבנתה בבשולי תל אביב דאז, הייתה שכונה קטנה של עולים, רובם מרוסיה הלבנה.  השכונה, שגבלה במערב בכביש השחור המוביל אל העיר הגדולה תל אביב הייתה כל-כולה בנויה כאילו מתחת לכביש, לא היה שיפוע מדורג בין הכביש השחור והשכונה, הבתים אשר גבלו בכביש רובם היו נמוכים ממנו.  במזרח גבלה השכונה בוואדי מוסררה שהיה לעתים תכופות עולה על גדותיו, הורס את הצריפים שגבלו בו וגורם נזק וצער לתושבי השכונה.

  ביתם הקטן של סבא וסבתא עמד מתחת לכביש השחור, חזיתו פנתה אל רחוב קארו, שעבר לכל אורכה של השכונה, רחוב לא סלול, סתם רחוב חול, אדמתו הדוקה כאבן. בקיץ  היתה האדמה הקשה נשחקת ואבק לבן וסמיך התנשא כענן מעל הרחוב והבתים, בחרף מי הגשמים יצרו שלוליות בוץ. לאורך הרחוב בתי אבן קטנים לבנים בני קומה אחת,   חזיתם גובלת ברחוב, החצרות הקטנות והעלובות היו מאחורי הבתים. פה ושם היתה חנות או מאפייה צמודה אל אחד הבתים. שורה של עצי אלמוגן הוסיפה ולא הוסיפה חן לרחוב.  בקיץ היו העלים מכוסים אבק וכך רק גרעו מיפיו של העץ. בחרף העצים עמדו ערומים עלובים. רק באביב היו העצים הערומים מתהדרים בפרחים אדומים מיוחדים ומוסיפים נופך של יופי לרחוב העלוב.

מתבוננת אני היום בתמונות ישנות. הנה אני מחזיקה בתמונה של סבא וסבתא ושלושת ילדיהם, חיים צבי וחיה אמי, בשכונת מונטפיורי. סבא וסבתא עומדים ליד סוס, שלשת הילדים יושבים על גבו של הסוס, ברקע הבית שסבא וסבתא בנו לעצמם בארץ ישראל.

הבית הקטנטן גבל בסמטא, שני חלונות ודלת פנו אל הסמטא. בבית עצמו היו רק שני חדרים , חדר האורחים פנה אל הרחוב  ומאחוריו חדר השינה.

הכניסה אל חדר האורחים בחזית היתה סגורה רוב ימות החול,  

הכניסה לביתם של סבא וסבתא היתה  דרך חדר השינה בחצר האחורית. מפתן עץ ישן ושחוק, צעד קטן מעל המפתן והנה חדר השינה האפל, המסתורי. משמאל שתי מטות צמודות זו לזו, שמיכות הפוך, אשר ודאי עשו את כל הדרך מראקוב עד ארץ ישראל,  מתנשאות לגובה ומשרות אשליה של רכות וחמימות, אך נחיתה לתוך רכות מדומה זו מנפצת את האשליה, מישוש פה ומישוש שם, הצצה אחת מתחת לשמיכות, אפילו בחשיכה, מגלה מצבור של קופסאות שימורים,   מזון גנוז לימים  קשים. מימין לדלת הכניסה כסא עץ, מושב עגול ומשענת גבוהה ועגולה. עומד הכסא מתחת לחלון הצר, הפונה אל מרפסת קטנה. תריסי העץ פתוחים לצדדים, ווים מחזיקים אותם במקומם לבל ייסגרו. וילון תחרה, ארוך, לבן, תלוי, חוצץ בין החוץ והפנים,  החצר, הכביש הסואן, שרונה, המושבה הגרמנית היושבת מעל לכביש השחור, לבין החיים בשכונת מונטפיורי, השכונה היהודית. אור חיוור מסתנן דרך הרווחים הזעירים ברקמת התחרה ומשרה בחדר אווירה של שעת בוקר מוקדמת כאשר קרני השמש מתחילים להפציע בין העננים, אט אט השמש עולה וקרניה החזקות  נשברות בדוגמת הרקמה ושוברות במדת מה את האפלוליות של החדר. היום מסתיים בצבעיה העזים של השקיעה,  וגווניו הכהים של החדר מתלכדים עם החושך החודר דרך רקמת החלון.

נאוה ואילנה ליד ביתה של סבתא טמה

נאוה ליפשיץ ליד ביתה של סבתא טמה

בימי חול לא היינו מרחיקים מעבר לחדר השינה אך בימי שבת ומועד, עת כל המשפחה התאספה, היו חלונות חדר האורחים נפתחים לצדדים, וילונות התחרה מופשלים. הדלת הפתוחה בחזית הבית היתה מזמינה פנימה כל עובר בסמטא. אנשי השכונה השבים מבית הכנסת היו נכנסים לאמר חג שמח, לשתות כוסית יין ואולי להוציא את הטשולנט מהתנור במאפייה, אנחנו הילדים היינו יוצאים ונכנסים בצהלות אדירות, חוצים בדרכנו את הבית, החצר והשכונה, לרוב היינו מרחיקים עד לקצה השכונה אל בתי קרובינו, דוד אידל ודודה שורל, שעמדו על שפת המוסררה.

ביתו של דוד אידל, אחיו של סבי דוד

בשכונת מונטפיורי על שפת ואדי מוסררה

 
 
 

Previous

Next