HomeHistoryHolocaustMapsRecordsStories

PhotosTripsBibliographyGuest BookSearchContact Us

 

 

הפרטים שקלטתי בילדותי אודות ראקוב  היו  פרטים קטנים ולא חשובים. לפעמים צבי או חיים, אחיה של אמי היו מצביעים על כוסות ורודות, פגומות ומכוערות, ואומרים: "הכוסות הללו הן עדיין מראקוב." עד היום יש בי סימפטיה לכוסות זכוכית ורודות. לפני כמה שנים בטיול בעיירה קטנה לא רחוק מביתי הנוכחי בארצות הברית , מצאתי סט של כוסות ורודות שהזכירו לי את ביתה של סבתא,כמובן לא יכולתי להתאפק, קניתיו והבאתי אותו לביתי שבבני ציון.  כשנה לפני מותה  החלה אמא  פתאם, שלא כמנהגה, וללא כל פשר וסיבה, לחלק את הכלים היקרים לה, כלים, ירושה מאמה, אולי כלים שעברו מאם לבת במשך דורות.  "הנה" אמרה אמי, בידה קומקום תה, כד לחלב, כלי לסכר ושתי צלחות. כולם קרמיקה אדומה-כתומה ומרהיבה, "אני נותנת לך כלי תה אלה, הם באו אתנו מראקוב" כך אמרה ולא פירטה.

 

צבי, אחיה של אמי, היה  מזכיר פה ושם את העיירה. לעתים היו סיפוריו מלאים חרדה, מרירות וכעס, אפילו שנאה לאותו עולם של צוררי ישראל שהביאו לחורבנה המלא של הקהילה.  זוכרת אני במעומעם את סיפורו אודות המשפחה שנאלצה להסתתר מפני הפורעים. רב הפרטים נשכחו ממני כליל, אך במקום כלשהו אני זוכרת קטע מסיפור שבו צבי, הילד הקטן, מסתתר לבדו במרתף הבית. תמהתני אם אכן היה מרתף, או מה שהצטייר בזכרונו לא היה אלא מעין חלל מתחת לבית, שם החביאו אותו.  לפעמים היה צבי מעלה זכרונות יפים מאותם ימי ילדות רחוקים. היה מספר על המרחבים הירוקים שהקיפו את העיירה, על הדרך אל בית סבו שעברה בסמטאות צרות, ליד כנסיות, דרך בית עלמין. וגם היה מוסיף ומתאר את חצר סבא הקרובה לנהר,את טחנת המים, את הגורן והאסם.

נופי השטטל

 
 

מכתבו של דוד צבי, אחיה של אמי אל אחותי אורה כאשר עברה להתגורר בבוסטון ארה"ב.

4.10.88

לּמשפחת קולר שלום!

 שמחתי לקבל את מכתבכם ולשמע מכם איך מסתדרים ילדי ישראל בגולה . וזה מעלה לי נשכחות איך חיינו בגולה לפני ששים וחמש שנים אחורה, איך חיינו שם ומה היה מצבנו. אני זוכר שגרנו במרכז לפני ביתנו השכור בן שתי הקומות היה שוק. ובימי השוק כל כפרי הסביבה על תושביהם הביאו את מרכולתם תבואה ובעלי חיים מהמולה גדולה היתה כשהתפרסו על כל השטח עד כמה שידוע לי היהודים חיו בשלום עם שכניהם הגויים חוץ ממקרים חורגים. מקרה שנחרט בזכרוני ששמעתי מפי אמא שלי שיום אחד הזעיקו אותה השכנים בקראם לכי תראי מכים את אבא שלך ורוצים לגזול את פרתו. ואמא חשה אל הכומר והוכיחה אותו באמרה תראה איך הגויים שלך מתנפלים על אבי ואמנם הוא בא אתה וחלצו את סבא. משפחתנו הן מצד אבא והן מצד סבתא גרנו באותה עיירה ובדמיוני אני גם רואה את המקום עם הסמטאות בדרך לסבא האחד שגר ביחד עם בתו ושלושת בנותיה כי הוא היה אלמן שנים רבות מאחר והסבתא נפטרה בגיל 45. ובקרבת מקום גרה אחות נוספת של אמי ומשפחתה. הדרך לסבא שלי מצד אבי היתה יותר ארוכה צריך היה לעבור בין הכנסיות וכן בית העלמין היה בדרך וכשהגענו לבית סבא עם הגרן הגדול שגם אסם תבואה וראינו את הנהר הגובל אתם והטחנה כל הסביבה מלאה את לבנו שמחה בעקר בקיץ כשהיינו אוספים קנה סוף לקבצים קושרים אותם יחד שוכבים עליהם ושטים במים והגבעות הירוקות מסביב. רצים לקצה הגבעה מתגלגלים למטה בצהלה והנדנדה הגבוהה שתלתה ועליה היינו מתנדנדים עליזים ושמחים. ועוד הסכה שהיתה בעלית הגג, גג שנפתח עם משיכת חבל שהשתלשל למטה. באותה תקופה צריך היה להיות בר מזל לשבת בסכה עם גג פתוח. החרף כבר היה בעצומו והקור הציק לרב העלו נרות וברכו עליהן עשו את הברכה לישב בסכה ובזה תם הפלחן. עכשו אצלנו בישראל סוכתנו גגה מכוסה עם כפות תמרים סדינים וקשוטים קצת רוח עם חשש לגשם אך עברנו בשלום וקימנו את המצוה של ישיבה בסכה אפילו בימי חול המועד.....

                                    שלכם צבי.

 

 
 

Previous

 

Next